KILO RACE 2014

 

Zaterdag 20 september begon met een dikke mist....

Voor een aantal deelnemers aan de Kilorace startte de dag zo met een ware zoektocht om het Ketelmeer te bereiken. Ook de brug draaide  pas vanaf elf uur. Maar daarna werd het een schitterend weekend voor de echte zeilliefhebbers!

Een record aantal inschrijvingen:  38 boten!  De deelnemers kwamen uit havens in de wijde omgeving, van Hasselt, Kampen, de Beulakker tot Urk. In twee verschillende klassen, afhankelijk van de handicap (rating) van het schip konden ze tegen elkaar strijden! En het werden twee spannende dagen onder heel verschillende windomstandigheden.

 

Bij de start van de eerste groep op zaterdag was het vrijwel windstil. Voor een aantal deelnemers lastig om goed over de startlijn te komen. Bovendien betrok de lucht en was er onweer te horen. Gelukkig ging het goed en was ieder vertrokken voor de tweede groep een half uur later van start ging. De plots aanwakkerende wind vergde wel een aangepaste tactiek van de zeilers, een positie over bakboord bleek niet voor ieder de beste keus. Het door Marco Beenen uitgezette zeiltraject vergde van ieder de nodige zeil- en stuurmanskunst. Alle koersen kwamen aan bod, zowel voor de wind als scherp aan de wind. Dat leverde een mooie en spannende strijd op tussen de enthousiaste deelnemers. De wedstrijd werd in A - klasse gewonnen door  Rob Meeuwissen met de Listo. In de B- klasse was de winnaar Guus van Haaf met zijn boot Inspiration.

De dag werd besloten met een ankerbiertje en 's avonds een gezellig samenzijn in Restaurant Schokkerhaven. De muziek werd verzorgd door het duo Kippenvel.

 

De zondag bracht harde wind, eerst windkracht 6. Een enkeling is niet gestart, en tijdens de wedstrijd scheurden een paar zeilen. Met windkracht 5/6 uit het NNW bij de start koos een aantal deelnemers voor een rif in het grootzeil. Bij de start van de tweede groep was er iets minder wind, maar de verraderlijke vlagen vereisten wel een goede tactiek van de diverse schippers. Ook zondag weer een heel gevarieerd traject, met spannende onderlinge wedstrijdjes. Bij de finish bedroeg het verschil soms maar 1 seconde!!

De kleine onderlinge verschillen bleken ook bij de eindklassering. Zo hebben de nummers 1 en 2 uit de A- klasse -  op basis van de gecorrigeerde tijd  - een verschil van slechts twee minuten en 20 seconden, op een totale zeiltijd van vijf uur en 40 minuten!!

De winnaar in de A-klasse van zondag was Piet van de Burg met zijn vrouw als fokkenmaat, met hun zeiljacht Eclipse. In de B- klasse was Guus van Haaf weer de winnaar.

 

De einduitslag over beide dagen leverde de volgende winnaars op:

In de A-klasse:

1.     Piet van der Burg met zeiljacht Eclipse

2.     Rob Meeuwsen met Listo

3.     Maurice Lagendijk met de Windroos

 

In de B-klasse was de uitslag:

1.     Guus van Haaf met de Inspiration

2.     Ad Scholten met de Mystery

3.     Lex Veltman met de Waterzooi

 

Al met al was het een zeer geslaagd weekend, waar organisatie en deelnemers met veel plezier op terugkijken.

   

Eindklassement

 

 

 

 

Klassement Zaterdag

 

 

 

 

Klassement Zondag